Summerschool Pingo Programma - 26 t/m 30 juni 2017
De Summerschool is georganiseerd om invulling te geven aan het onderzoeksprogramma binnen het Pingo Programma. Het was een week vol Veldwerk en Onderzoek voor studenten van de RUG (Kenniscentrum Landschap en Culturele Geografie), UU (Fysische Geografie) en de VU (Aard- en Levenswetenschappen en Geo-Archeologie) en enkel vrijwilligers.
Het doel van deze Summerschool was om in een korte, maar zeer intensieve periode nieuwe informatie te verzamelen, door middel van multidisciplinair onderzoek door een kleine, gemotiveerde groep studenten en hun begeleiders. Dit gebeurde door het verrichten van boringen , maar ook door het steken van veenkernen t.b.v. pollenanalyses en dateringen, en booronderzoek om te achterhalen of de depressies pingoruïnes zijn. Ook is gekeken naar de mate van gaafheid en gediscussieerd over verschillen in typen pingoruïnes op basis van hun ligging (op ruggen of in beekdalen) etc.
In het veldwerkgebied, zie kaart hieronder liggen zo’n 60 mogelijke pingoruïnes. 6 daarvan zijn nader onderzocht.
De kleuren op de kaart geven eigendommen aan: groen: SBB, roze: Het Drents Landschap, oranje: Drents Particulier Grondbezit, geel; Natuurmonumenten; rode arcering: gesaneerde gebieden (Bron: provincie Drenthe). Blauwe driehoek: verblijfslocatie.
De studenten verbleven op Camping ’t Veenmeer in Tynaarlo. Daar stond een grote tipitent van Landschapsbeheer Drenthe met tafels en banken. Hier werd gegeten en ’s avonds werden de bevindingen van de dag uitgewerkt. Op twee avonden was er ook een lezing; op maandag door Wim Hoek, van de Universiteit van Utrecht en op dinsdag door Anja Verbers, programmaleider van het Pingo Programma.
Er was veel enthousiasme en gedrevenheid, zodat we, ondanks het minder goede weer, toch veel werk hebben kunnen verzetten. Een aantal van de locaties is al uitgewerkt (zie Locaties), een aantal volgt nog. Op 1 locatie, bij het Witteveen (nr. 853) zijn ook twee kernen gestoken, deze worden nader wetenschappelijk onderzocht op de aanwezigheid van o.a. pollenkorrels.
De samenwerking met mensen vanuit verschillende werkvelden en universiteiten leverde een vernieuwde blik op de thematiek; ieder heeft zo zijn eigen insteek en manier van werken. Je kan op deze wijze in korte tijd veel zien en leren, en niet in de laatste plaats van elkaar!
Kortom een succes, wat hoop ik komend jaar herhaald kan worden!
Filmpjes
- Maandag 26 februari: Uitleg bij boren
- Dinsdag 27 februari, film 1: Bezoek van Unesco 1
- Dinsdag 27 februari, film 2: Bezoek van Unesco 2
- Dinsdag 27 februari, film 3: Boren is soms best lastig..
- Dinsdag 27 februari, film 4: Wat zit er onder de gyttja?
- Dinsdag 27 februari, film 6: Een verrassing!
- Vrijdag Locatie 853 Witteveen kern steken, film 2: hoe steek je nu een kern?