Nieuws
Aan de interactieve kaart zijn recent de nieuwe gegevens toegevoegd. Echter de exacte vormen van een aantal pingoruïnes en/of uitblazingskommen, worden binnenkort nog aangepast.
Aanstaande zaterdag, 15 september start de beheer groep van het Taarlose Ven, pingoruïne nummer 471, Taarlo noord, weer met hun werkzaamheden.
In het laatste nummer van Het Nederlands Landschap, Tijdschrift voor landschapsgeschiedenis, jaargang 38, nummer 2 (2018), staat onder de rubriek Stand van Onderzoek, een artikel over Pingoruïnes en beheer:
Pingoruïnes, bijzondere landschapselementen vragen om bijzondere aandacht. Auteurs zijn Anja Verbers en Bert Dijkstra van landschapsbeheer Drenthe en Uko Vegter van Stichting Het Drentse landschap.
In de laatste week van juni vond de tweede Summer School plaats in het kader van het Pingo Programma. Dit jaar waren we met een grote groep van 23 personen die het veldwerk uitvoerde.
Samen hebben we 12 locaties onderzocht, en 2 kernen gestoken voor verder wetenschappelijk onderzoek. Ook hebben we nog een extra boring gedaan in een droogdal. Daarnaast zijn er 23 lezingen verzorgd, door Wim Hoek (UU), Theo Spek (RUG) en Anja Verbers (LBDr).
Groep internationale jongeren onderzoekt Drentse pingoruïnes
Landschapsbeheer Drenthe en de beheereenheid Hart van Drenthe van Staatsbosbeheer organiseren, samen met het SIW Internationale Vrijwilligersprojecten, van 25 juni tot 6 juli a.s. een vrijwilligersproject in het kader van het Pingo Programma. Naast studenten van drie Nederlandse universiteiten nemen ook twaalf vrijwilligers uit Frankrijk, Mexico, Tsjechië, Turkije, Hong Kong, Italië, Oekraïne, de VS en Spanje deel aan het project. Tijdens deze Summer School doen de studenten onderzoek naar mogelijke pingoruïnes in het gebied tussen Grolloo, Elp en Schoonloo. Zij worden daarbij geholpen door de internationale vrijwilligers van SIW. Pingoruïnes zijn overblijfselen uit de laatste ijstijd en bergen een waardevol archief in zich.
De afgelopen 2 jaar hebben we hard gewerkt aan het Pingo Programma. Naast veel eigen onderzoek zijn er ook allerlei activiteiten geweest.
Op 16 februari hebben we in het noordwesten van Vries onderzoek gedaan naar een mogelijke pingoruïne.
De gemeente Tynaarlo wil graag van een aantal locaties in en nabij het dorp Vries weten of het pingoruïnes betreffen. Het gaat om een viertal –natte- depressies in de bebouwde kom van het dorp.
In de bijeenkomst van 12 december waren 11 kennisvrijwilligers aanwezig. Zij gaan aan de slag met kaartenanalyses, ieder in hun directe eigen omgeving.
De werkwijze werd uitgelegd, evenals het belang er van voor de database en het kaartmateriaal werd verstrekt. Er wordt nu gewerkt aan de regio’s Borger, Gieten, Annen, Rolde en Noordenveld.
Het informatieblad van de Veldwerkplaats Beheer Pingoruïnes is gereed!
Het is te downloaden via https://www.veldwerkplaatsen.nl/presentaties-infobladen/
Hier staan ook de presentaties van de sprekers om te bekijken.