Nieuws
Wetenschapsjournalist Diederik Jekel heeft een heel leuk filmpje gemaakt over pingo-ruïnes en hunebedden in Drenthe.
Wellicht heeft u het al opgemerkt, maar de -interactieve- kaarten zijn aangepast. De kaart uit 1820 is verwijderd, omdat de schaal van deze kaart niet veel toevoegde aan de schaal van de pingoruïnes.
Mijn naam is Bart Koops en ik studeer Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds februari jl. ben ik begonnen met het schrijven van mijn masterscriptie.
Er zijn ongeveer 2400 laagtes/mogelijke pingoruïnes op de kaart aangegeven, deze zijn inmiddels aangevuld met 110 nieuw-gevonden locaties. Deze nieuwe locaties hebben we, samen met een groep vrijwilligers gevonden.
Stagiair Arne van Liere, student aan het Helicon te Arnhem, ontwikkelt in het kader van zijn stage aan een wandelroute rond het thema pingoruïnes bij Landschapsbeheer Drenthe.
Het wordt alweer de derde Summer school die we organiseren in het kader van het pingo programma! Samen met studenten van diverse universiteiten en een aantal vrijwilligers gaan we weer onderzoek doen naar een aantal –mogelijke- pingoruïnes.
De huidige stand van zaken van het Pingo onderzoek wordt weergegeven op bijgevoegde kaart. We weten nu van 232 locaties wat hun ontstaanswijze is! 54 locaties hiervan hebben we de afgelopen jaren, samen met studenten, vrijwilligers en leerlingen van middelbare scholen, onderzocht.
De rest van de informatie is gebaseerd op literatuur, verhalen en rapporten. Het gaat nu om 96 pingoruïnes, 38 zeer waarschijnlijke pingoruïnes, 77 uitblazingskommen en 22 ‘anders’. Deze laatste categorie betreft locaties met een andere oorsprong, zoals afgravingen of zandwinningen etc.
Niet alleen in Drenthe komen pingoruïnes voor, maar nergens is de dichtheid zo groot als hier.
De bekendste Nederlandse pingoruïne is het Uddelermeer, ten zuidwesten van het dorp Uddel op de Veluwe, Gelderland. Op 16 maart gaf Anja Verbers in Uddel, op verzoek de KNNV afdelingen van Apeldoorn en Heerde hier een lezing over het Pingo Programma en de pingoruïne bij Uddel.
Pingoruïnes zijn in aardkundig, archeologisch, cultuurhistorisch, ecologisch en recreatief opzicht belangrijke locaties. Vanwege hun geringe omvang, geïsoleerde ligging en bijzondere opbouw zijn ze kwetsbaar voor allerlei beheer- en inrichtingsmaatregelen, zowel in agrarische- als natuurgebieden.
Wellicht is het u helemaal niet opgevallen, maar door een verandering in de website was het onderdeel ‘verdieping’ bij de locatie beschrijvingen tijdelijk niet zichtbaar. We nodigen u uit om eens –opnieuw- naar de locatie beschrijvingen te kijken, want in het onderdeel ‘verdieping’ wordt per locatie veel achtergrond informatie gegeven over de plek en voor zover aanwezig de resultaten van onderzoek gepresenteerd.